Top 10 prednosti mobilnih kuća

Turistički hit ili alternativa životu u klasičnim, zidanim objektima

Globalni porast potražnje za brzim, prefabrikovanim stambenim rešenjima je trend koji ni nas nije zaobišao. Prenosimo vam šta najveći proizvođači i zadovoljni korisnici prepoznaju kao najveće prednosti života u mobilnim kućama, u odnosu na klasično građene objekte.

Mobilne kuće su projektovane tako da svojim korisnicima pruže zdravo okruženje i komforan boravak, maksimalnu bezbednost, visoku energetsku efikasnost i dugotrajnost uz minimalno održavanje.

Za postavljanje mobilne kuće nije potrebna izrada temelja, kao ni mukotrpne procedure za izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola. Nosi ih masivna, čelična šasija sa točkovima, pa ih zakon ne prepoznaje kao građevinske objekte. Zato je mobilnu kuću moguće postaviti na zemljištu gde je, iz bilo kog razloga, zabranjena izgradnja:  na poljoprivrednom ili šumskom zemljištu, u parku prirode, na građevinskoj parceli bez pristupa ili manjoj od 3 ara…,  naravno ukoliko ste vlasnik istog.

Mobilna kuća je dobra investicija, sa cenom po kvadratnom metru do 50% manjom od uporedive tradicionalno zidane kuće i jednaka, a često i superiorna u kvalitetu izgradnje, dizajnu i opremi, pogotovu za porodice koje na tržištu nekretnina sebi ne mogu priuštiti kupovinu kuće izgrađene na lokaciji.

Mobilne kuće kuće mogu biti izgrađene i spremne za useljenje „ključ u ruke“ za nekoliko nedelja, za razliku od višemesečne izgradnje klasičnog, zidanog objekta.

Veća fleksibilnost u procesu planiranja i proizvodnje mobilnih kuća omogućava značajna prilagođavanja životnom stilu i potrebama kupca, uključujući raspored prostorija, unutrašnji i spoljašnji dizajn, energetsku efikasnost, dekoraciju i opremu.

Tehnološki napredak omogućava proizvođačima mobilnih kuća da ponude različite arhitektonske stilove i završne obrade kako bi se se njihov proizvod diskretno uklopio u svaki ambijent. Ukoliko je potrebno mobilne kuće mogu biti potpuno samoodržive, postavljene van urbanog područja, daleko od naselja i infrastrukture, a opremljene solarnim napajanjem električnom energijom i kaptažom kišnice za sanitarnu vodu. 

Dimenzije mobilnih kuća prilagođene su maksimalnim dozvoljenim gabaritima drumskog prevoza, a činjenica da nisu čvrstom vezom vezane za podlogu omogućava da ih, po potrebi, možete prebaciti sa jedne pozicije na drugu.

Kupci često pitaju koliki je vek trajanja mobilnih kuća, a odgovor je doveka. Uz minimalno, redovno održavanje mobilna kuća će trajati decenijama.  Na tržištu polovnih mobilnih kuća SAD-a ili Velike Britanije lako ćete pronaći kuće iz sedamdesetih godina prošlog veka, bez većih tragova godina i po paprenim cenama.

Vlasnik mobilne kuće možete postati i ukoliko nemate svoje zemljište. Širom sveta, nadamo se uskoro i kod nas, postoje uređeni parkovi i tereni gde je moguće zakupiti parcelu i postaviti svoju mobilnu kuću u okruženju unapred pripremljenom i opremljenom za tu namenu. Mobilnim parkovima upravljaju privatni subjekti, neprofitne organizacije ili zajednice u vlasništvu njihovih stanovnika.

Mobilne kuće su već godinama turistički hit. Brojni mobilni parkovi širom sveta, pozicionirani su u epicentrima turističkih dešavanja, na plaži uz obalu mora, na ivici šume…, daleko od urbanog okruženja, nudeći gostima boravak u prirodi uz sav komfor koji imaju u svom domu i za značajno manje novca u odnosu na hotelske ponude. Rastuću potražnju gostiju za ovakvim smeštajnim kapacitetima, kao i pojednostavljene procedure i značajno niže investicije u odnosu na zidane turističke kapacitete prepoznali su mnogi investitori, pa broj turističkih, mobilnih kampova iz godine u godinu raste.