Mobilne kuće su sve popularnije i kod nas. Da li ste razmišljali da jedna takva, fabrička kuća postane vaš sledeći dom?

Puno je pitanja i nedoumica o kojima treba razmišljati pre nego što to uradite. Imajte na umu da su izbor i kupovina kuće važna investicija u vašu budućnost i bitan faktor za srećan i ispunjen život. Nadam se da ćemo vam pomoći da saznate da li je život u mobilnoj kući pametan izbor za vas.

Prednosti života u pokretnoj kući   

Bez sumnje odlična investicija!

Većina ljudi smatra mobilne kuće atraktivnim zbog njihove izuzetno niske cene u odnosu na tradicionalne zidane i montažne objekte. U kriznim vremenima, one su najpovoljnija opcija za građane koji traže porodičnu kuću ili vikendicu. Kuće ili stanovi koji se u cenovnom smislu mogu porediti sa mobilnim objektima se ne nalaze na atraktivnim lokacijama, stari su ili lošeg kvaliteta gradnje. Mobilna kuća vam daje mogućnost da kupite  porodičnu kuću u punoj veličini, a za mnogo manje novca. Neretko taj iznos je manji od četvrtine ukupnih troškova klasičnog, zidanog objekta.

To znači da vi i vaša porodica možete da živite komforno i  udobno, u kući sa malim dvorištem, u dobrom komšiluku, a sa mnogo manjim budžetom.

Brzina gradnje

Ako vam je potrebno brzo useljenje, fabrički proizvedene kuće su najbolji izbor za vas. Od brojnih proceduralnih kočnica i troškova pri izdavanju građevinskih i urbanističkih dozvola, do neizbežnih problema prilikom izvođenja građevinskih radova, dodatnih, neplaniranih troškova i probijanja dogovorenih rokova, gradnja zidanih ili montažnih objekata je mnogo duži, teži i za vas naporniji proces.

Dobra stvar kod mobilnih kuća je sam proizvodni proces. Ove kuće su izgrađene u fabrikama, u kontrolisanim uslovima, baš kao i automobili, koristeći tehnike montaže i ponovljive procese kako bi u relativno kratkom vremenu izašli iz proizvodnih hala jednakog, standardnog kvaliteta. Kada se obradi zahtev, većina proizvođača može izgraditi kuću za jednu do dve nedelje, nakon čega se pristupa transportu i montaži na licu mesta. Ukoliko je potrebno, izgradnja betonskih stopa ili priprema parcele za postavljanje mobilne kuće traju najviše dan ili dva. Transport kuće i njeno postavljanje uglavnom se završe za jedan do dva dana. U poređenju sa prosečnim vremenom za izgradnju zidanih ili montažnih kuća ovo je hitna dostava!

Vrhunski materijali i energetska efikasnost

Način izrade, vrhunski materijali i energetska efikasnost su najveće prednosti za odabir mobilnog doma. Proizvođači stalno isprobavaju nove materijale i tehnike i unapređuju  svoje proizvode. Često se materijali koji se ugrađuju u mobilne kuće pokažu kao bolji, ekonomičniji i trajniji u odnosu na klasične građevinske materijale i tehnološka rešenja. Mobilne kuće mogu biti energetski efikasnije ili čak samoodržive uz pojedine dodatke. Jedan primer je “i-house” Claitonovih mobilnih kuća, u vlasništvu Warrena Buffeta. Ovi domovi, uz elegantan i moderan dizajn, imaju solarne panele i druge aparate za uštedu energije, pa ne čudi što ih nazivaju domovima budućnosti. Ukoliko već posedujete mobilnu kuću lako je možete pretvoriti energetski efikasniji dom, a uložena sredtsva će se brzo vratiti.

Pogodnosti i fleksibilnost dizajna

Mnogi proizvođači dozvoljavaju svojim klijentima da izaberu izgled budućeg doma iz unapred definisanog skupa rasporeda ili da ga, uz dodatne troškove, u potpunosti prilagođavaju sebi. Pomoću kompjuterskog projektovanja (CAD) i modernih proizvodnih tehnika, prilično je jednostavno napraviti dom po specifikaciji želja budućeg korisnika i u kratkom vremenskom periodu.

Naravno, opcije možda nisu tako velike kao kod zidanih i montažnih objekata, ali činjenica da mobilnu kuću dobijate bez uloženog truda i na vreme, čini veliku razliku. Danas je proizvođačima mobilnih kuća na raspolaganju veliki broj dodatne opreme i proizvoda koji će udovoljiti željama i potrebama kupca, od đakuzi kade i kamina do prelepih verandi, tremova…

Garancija

Mobilne kuće se smatraju ličnom imovinom, a ne nekretninama i kao takve, kao i automobili, dolaze sa fabričkom garancijom proizvođača. Pošto su proizvedene kuće naručene od strane dobavljača, proizvedene i isporučene od strane dobavljača, dobavljač je i odgovoran za njihov kvalitet. Svi renomirani proizvođači mobilnih kuća nude višegodišnje garancije za svoje proizvode i miran san za svoje kupce. Međutim, kao i kod bilo koje garancije, pažljivo pročitajte i proverite da li ste razumeli sve njene odredbe i sitno štampane klauzule.

Nedostaci ili realnosti mobilnog stanovanja

Finansiranje je teže i ograničenije

S’ obzirom da se ne smatraju nekretninama, za njihovu kupovinu nije moguće dobiti stambeni kredit kao najpovoljniju kreditnu liniju. Takođe, mobilne kuće je, za razliku od zidanih i montažnih objekata, lako premestiti na drugu lokaciju što takođe može biti otežavajući faktor za osiguranje kredita ili hipoteke. U prilog tome ide i stereotip da su mobilne kuće manje sigurne od nekretnina. Za kupovinu mobilne kuće moguće je da aplicirate za kreditnu liniju pod sličnim uslovima kao i kod kreditiranja kupovine automobila (jer su i mobilne kuće kao i vozila  legitimisane brojem šasije), keš kredit ili lizing.

Amortizacija i vrednost preprodaje

Vrednost mobilne kuće kao lične, pokretne imovine sa godinama korišćenja opada nešto brže nego vrednost zidanog ili montažnog objekta. Drugi je slučaj ukoliko je vlasnik mobilne kuće ujedno i vlasnik zemljišta na kome se ona nalazi i ukoliko je i zemljište predmet prodaje. Tada će njena vrednost u mnogome zavisiti od atraktivnosti lokacije na kojoj je postavljena.

Ne baš toliko mobilne

Mobilne kuće su nastale od kamp prikolica koje su bile popularne 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Današnje mobilne kuće, ili fabrički proizvedene kuće, daleko su od ovih ranih pionira. Savremeni mobilni domovi su rezidentne kuće koje se mogu koristiti 365 dana u godini, mnogo sigurnije, konstruisane od modernijih, boljih materijala, imaju veću vrednost i mogu da budu velike i komforne kao zidani i montažni objekti. Sve ovo ih je koštalo mobilnosti. Proizvedene kuće i dalje dolaze na šasiji i osovinama koje su potrebne za transport sa jedne lokacije na drugu, ali to ne znači da možete da ih zakačite za kamion i vučete za sobom. Točkovi će pomoći da je lakše utovarite ili istovarite sa kamiona, pri tom ne koristeći veliki kran, pozicionirate na lokaciji na za nju predviđeno mesto i najvažnije, da izbegnete sve dugotrajne procedure i ne male troškove oko izdavanja građevinskih i drugih dozvola i saglasnosti koje su vam neophodne za zidane ili građevinske objekte. Premeštanje mobilnog doma nije jeftino i u zavisnosti od širine objekta vozi se kao specijalan transport, za širine do 3,5m, odnosno kao specijalni transport sa policijskom pratnjom, za širine preko 3,5m. Za transport na teritoriji Srbije cene se okvino kreću oko 1000 eura.