Malibu Paradise Cove

Godine 1979. David Carter, tada 30-godišnji surfer, odlučio je da se iz Mauija, gde je nekoliko godina pravio daske za surf i čekao pravi talas, preseli u južnu Kaliforniju. Zajedno sa suprugom krenuo je u potragu za pristupačnim mestom u neposrednoj  blizini okeana gde će odgojiti svoja dva sina. Po savetu prijatelja, obišli su neobičnu parcelu nazvanu Rajska uvala u Malibuu, privatnu zajednicu na obali sa 265 mobilnih kuća.


Pogled od milion dolara na jednoj od najpoznatijih svetskih plaža


Nastala je još u 50-im godinama prošlog veka, kada su ribari počeli da postavljaju svoje prikolice i kampere uz okean. Dvadesetak godina kasnije vlasnici Rajske uvale, koja je u to vreme brojala stotinak prikolica, uređuju park i proširuju ga za dodatnih 165 jedinica dvostruke širine. David Carter je kupio upravo jednu od ovih većih mobilnih kuća za u to vreme oko 70.000 dolara. Četrdeset godina kasnije, još uvek živi u uvali, iako više nije proizvođač surfboard-ova, već uspešan agent za nekretnine, a mobilna kuća u kojoj živi sada ima milionsku vrednost.

U udobnosti svog doma na točkovima


Uprkos zapanjujućem skoku vrednosti Rajska uvala je u velikoj meri ostala ono što je bila kada su je naseljavali prvi stanovnici parka – 35 hektara opuštenog, skromog, klasičnog kalifornijskog plažnog pejzaža naseljenog ljudima koji žele da žive na pešačkoj udaljenosti od skrivenog i samo njihovog dela Pacifika. Razlika je, pored cene, u činjenici da su prvi stanari Rajsku uvalu birali jer je bila sve što su sebi mogli da priušte, dok su nove generacije stanovnika – uspešni preduzetnici, finansijeri, filmadžije i glumci…tu jer to žele.

Manje je nekada više

Iako većina mobilnih kuća datira iz ’70-ih stanari se trude da sačuvaju njihov vintage izgled. U hladovini akacija i palmi, gusto zbijene jedna uz drugu, izgledaju kao kadrovi iz starih filmova, naravno, kada ne bi bilo skupocenih automobila parkiranih pored njih. Enterijer mobilnih kuća je svako prilagođavao sebi i svojim željama i potrebama, a autentična „Americana“ je sveprisutna kroz brojne retro detalje i ukrase.


Jedna od ironija Rajske uvale je činjenica da je sa obe strane okružena megaimanjima i vilama vrednim desetine miliona dolara, a ipak njeni stanovnici imaju pristup istoj plaži kao i vlasnici tih precenjenih vila. Svesni da je uvala protivotrov stresu i dinamici života u megapolisu prepuštaju se njenoj udobnosti i neponovljivom vajbu koju nosi, a osećaj zajedništva i  solidarnosti, možda i nametnut činjenicom da je prvi komšija na 3 metra od vas, je jedinstven. Iako dolaze u novim, precenjenim automobilima, iako mnogi od njih uz mobilnu kuću imaju rezidencijalne objekte i poslovne imperije, novi stanari prepoznaju ono što je Davida Cartera dovelo nekoliko decenija ranije i poštuju duh Rajske uvale.

„Ključ u ruke život“ je kako svoj bezbrižan boravak u Rajskoj uvali opisuju njeni žitelji