Mobilne kućice su „glavne zvezde“ razvoja hrvatskih kampova i u velikoj meri su zaslužne za konstantan rast broja turista i noćenja u prošloj godini

 

U kampove u Hrvatskoj se poslednjih deset godina stalno i dosta ulaže u proširenje ponude i poboljšanje kvaliteta, o čemu govori i podatak da je 2008. tek 9 posto kamping kapaciteta bilo kategorije četiri zvezdice, dok je danas u kategorijama četiri i pet zvezdica čak 37 posto kapaciteta. Potražnja je neizbežno i usko povezana sa trendovima razvoja kampinga u Europi, koji su svi prisutni i u hrvatskim kampovima. – Hrvatski kampovi više nisu jednostavne livade, pa shodno investicijama i inovacijama ni boravak u njima više nije jeftin. Imamo velike i srednje kampove, koje često nazivaju i „holliday village“, „camping park“ i sl., sa ponudom raznih sadržaja, uključujući bazene, wellnesse, animiranje i raznovrsno ugostiteljstvo, te mogućnosti smeštaja na manjim i mega parcelama, u mobilnim kućicama, glamping šatorima i dr. Tu su potom manji kampovi, često porodično vođeni, na atraktivnim lokacijama i sa specifičnom ponudom, poput na primer robinzonskih. Raste i ponuda glampinga kao luksuznog kampovanja, a koji može biti deo ponude nekog kampa ili potpuno odvojeni kamp, koji je prvi takav Arena One 99 Glamping nedavno otvoren u blizini Pule – kažu u Kamping udruženju.

 

Glamping je izbor pravih zaljubljenika u prirodu koji se ne odriču komfora

 

Situaciju da su u hrvatskom kampingu, pa i šire, mobilne kuće u posljednjih 10-ak godina postale glavne zvezde razvoja, u Udruženju objašnjavaju demografskim kretanjima na svim glavnim tržištima i potražnjom za komoditetom, gde s jedne strane, zbog starenja populacije gostima postaje s godinama sve teža vožnja sa glomaznom kamping opremom do destinacija, a s druge strane te kućice su u kampove vratile mlade porodice sa decom.

– Mobilnih kućica u hrvatskim kampovima još uvek ima puno manje nego kod naših mediteranskih konkurenata, ali s obzirom na ogroman potencijal tog proizvoda, sigurno je da će se i dalje razvijati, pogotovo što omogućavaju i produžetak sezone u kampovima, jer nema tolikog uticaja loših vremenskih prilika kao na šatore ili kampere – poručuju iz Udruženju.

Prema podacima Kamping udruženja Hrvatske, ova zemlja ima ukupno 704 kampa, sa prihvatnim kapacitetom za oko 253 hiljade osoba. Malo više od 200 ih je srednjih i velikih, prosečne veličine za oko hiljadu gostiju, dok su ostali uglavnom manji, prosečne veličine za oko 35 osoba.